Naslovna / Vesti / Intervju / Milošević: Ubiće nas negativne misli…

Milošević: Ubiće nas negativne misli…

Sarajlija Zvezdan Milošević sa već otpisanom OFK Bačkom napravio bum i u 17 mečeva upisao 21 bod

FOTO: N. Negovanović

Košmarne snove s početka sezone i zastrašujući bilans, oličen u pet uzastopnih nokauta, fudbalski mezimac bačke ravnice uspeo je u finišu 2017. da preobrati u sezonu sa istorijskim predznakom – najuspešnija od osnivanja.

OFK Bačka je za tri boda pomerila prošlogodišnju granicu, ostavljajući manevarski prostor za komotnije prolećne planove i jasno profilisanu poslovnu politiku jačanja na svim poljima. Reinkarnacija aktuelnog tima počela je dolaskom Zvezdana Miloševića.

Za ovdašnje ljubitelje fudbala totalni anonimus, suštinski osveženje na domaćim terenima i po svim parametrima – ključna karika u uspesima kluba atipične arome na ovdašnjem tlu.

– Čim sam, preko Koste Bjedova i Sanela Klopića, dobio signal da me hoće ljudi iz Bačke Palanke, rekao sam sebi: „To čekam”. Prelomio sam odavno u glavi da mi je mesto u srpskom fudbalu. Manje je bitno ko zove, da li Zvezda, Borac, ili OFK Bačka, hteo sam da se latim posla u mojoj zemlji i poziv sa stadiona „Stanko Maletin Vava” kao da je bio poručen. Prihvatio sam oberučke – na trenutak se Milošević vratio sekvenci iz avgusta i odluci da posle deceniju i po rada u Švedskoj zapuca srpskim stazama i bogazama.

Naizgled, hazarderski potez, selidba iz švedskog šminkerskog sjaja u sredinu opterećenu svakojakim optužbama i neraščišćenim odnosima na svim nivoima.

– Dosadila mi je Švedska, priznajem. Postoji doza nepoverenja prema nama, Balkancima, Jugoslovenima. Nisu nas prihvatili… Mnogo je primera, navešću samo fudbalski najočigledniji. U Švedsku egzistira oko 2,5 miliona doseljenika, od oko 150 reprezentativaca, u nekoliko selekcija, 65 vodi poreklo van granica skandinavske države, ili oko 40 odsto. Ali, u savezu, među 356 zaposlenih, samo jedan je stranac. Govorim o lako proverljivim činjenicama, ništa više. Pomalo čudni podaci…

Tačno četiri meseca kasnije, u melanholičnom okruženju Trga Politike, Milošević sa rukopisom zadovoljnog čoveka nema nijednu dilemu:

– Imao sam sreću da me u Bačkoj Palanci dočeka Marjan Rnić, za čije ime se vezuje i meteorski uspon OFK Bačke. Brzo smo se našli na istim talasnim dužinama i amortizovali sve muke upoznavanja i praznog hoda, u situaciji kad nije ni bilo vremena za potpitanja. Naišli smo, posle startnih uspeha i četiri meča bez poraza, na nedopustivi konformizam u ekipi, negativnu reakciju tima na treninge, ali je i to brzo nestalo, upravo, zahvaljujući, brzoj reakciji struke i rukovodstva.

Osetili su Bačvani i teret sudijskih nepravdi na plećima. I kad je bilo teško, posle duela sa Zvezdom, prvi stručnjak ekipe nije želeo da doliva ulje na užarene glave.

– Valja i u najtežim danima pronaći razlog za optimizam. Ubiće nas crne misli… Treba ostati dostojanstven i kad ne ide, pozitivna razmišljanja uvek donose posebnu snagu. Moja je praksa da izbegavam komentare o suđenju, bavim se isključivo ekipom i terenom.

Reči Ilije Stolice daleko su odjeknule. Mladi stručnjak, međutim, samo desetak dana po odlasku iz Voždovca i vatrenom obrazloženju, vratio se srpskom fudbalu i preuzeo Vojvodinu.

– Kolegu Stolicu izuzetno cenim kao inteligentnog čoveka, veže nas mnogo zajedničkih stvari. Po svim parametrima, Ilija je otkrovenje i osveženje u srpskom fudbalu. Ne bih, ipak, dublje ulazio u njegove reči, jer je naš položaj sasvim drugačiji. Od skoro sam u srpskom fudbalu, potrebno mi je vreme da ge detaljnije spoznam iznutra.

Odluka da s krajem jeseni oroči ugovor do decembra 2018. samo je logičan sled u zajedničkoj priči sarajevskog stručnjaka i Bačkopalančana.

– Uživam u Bačkoj Palanci, na ulicama i stadionu. Ljubav prema fudbalu i sasvim atipična podrška klubu učvrstili su moje uverenje da je OFK Bačka dobar izbor za rad i u 2018.

Zvezdan Milošević i OFK Bačka. Simbioza, sa energijom, na duže staze. Naizgled neotkrivena u Super ligi, opterećenom optužbama dva najveća kluba i sudijskim lakrdijama u režiji izvitoperenih arbitara. Suštinski, dokaz da zdrav fudbal uvek pobedi.

S jasnom porukom – ima nade za poštene…

Izgubljeni prijatelji u Sarajevu

Zanimljivo, posle Beograda (Nenad Lalatović, Milan Milanović, Dragan Aničić), najviše predstavnika u trenerskim esnafu aktuelnog superligaškog karavana imaju – Zemun i Sarajevo.

I, naravno, zemljaci Simo Krunić i Zvezdan Milošević odlično se poznaju.

– Sa Simom sam i ranije razmenjivao informacije o našem fudbalu. A grad uvek čine ljudi, nikako građevine i hladni drumovi, pa sam se vremenom i udaljio od mog Sarajeva. Sve ređe idem u moj rodni grad, izgubio sam mnogo prijatelja, nije to više ono mesto u kojem sam rastao. Dogodine, na 35 godina od mature, biću ponovo u gradu na Miljacki, u društvu poznanika iz momačkih dana.

Milošević je prošao školu Željezničara, ali se nije naigrao u prvom timu.

– Bila je to možda i najjača klupska generacija, sa Ivicom Osimom na klupi. Poremetio me je i malo odlazak u JNA, posle kojeg sam i napustio Grbavicu. Karijeru sam završio u Švedskoj, gde sam i počeo da u kopačkama „pečem” trenerski zanat.

P