МАРЈАН РНИЋ: Историја не почиње од нас, већ су пре нас многи људи уложили себе, време, знање и новац!

На крају смо 2017. године са идејом да сумирамо резултате Бачке и о њима чујемо мишљење члана Скупштине клуба за кога се везују “визионарске идеје и стратешки планови “, човека из фудбала, једног од твораца нове и модерне Бачке Марјана Рнића.

Марјане како је све ово почело?

– У пролеће 2012. године у марту са својим пријатељима Тешић Милетом, Карпов Зораном, Вјештица Лазаром и наравно са председником клуба Владимиром Мрђаном, подпредседником Марком Нештицким, Мешом Чековићем, Војом Зубцем итд донели смо Одлуку да се активно укључимо у рад клуба који се тада борио за опстанак у Четвртој лиги, који је изборен само стицајем срећних околности. Остало се у лиги као предпоследње пласирани клуб, јер је другопласирани клуб ушао у Српску лигу Војводина, Јединство Стара Пазова и тада смо направили дугорочан стратешки план од четири године који је обухватио јачање инфрастурктуре клуба како у људском, али исто тако и у организационом и грађевинском делу, а резултатски да се одмах нападне прво место и уђе у Српску лигу што је и одрађено у сезони 2012.-2013. те да се у сезони 2013.-2014. уђе у Прву лигу Србије, а затим да се у сезони 2014.-2015. уради стабилизација клуба, сагледају све могућности и да се у сезони 2015.-2016. нападне прво место и уђе у Супер лигу Србије. На сву срећу и уз посвећен и позртвован рад, све је и остварено, јер смо поставили себи питање ако играмо Прву лигу, шта се дешава? Играчи нам одлазе у Супер лигу и онда логичан закљуцак дај да ми уђемо у ту Супер лигу и неће бити одлазака већ само долазака квалитетних играча И људи у клуб, јер СУПЕР ЛИГА ЈЕ „МАГНЕТ“.

Циљ није најбитнији у животу. Живот нећеш провести на циљу, него на путу до циља. 

– Зато је важније какав си пут изабрао него какав циљ имаш. Ова мисао нам је била водиља у те четири године. Резултати које смо постигли нису нас опили већ нас учинили још одговорнијим да морамо више и боље, па чак нам нико не може одузети нашу идеју засновану на случају „ЛЕСТЕР“ који је био првак Енглеске.

Многи су сумњали у Ваш план?!

– Да се мало нашалим… У Светом писму је то описано као случај неверног Томе, а ми смо група људи која верује у себе и оно што радимо. За све такве имам само један одговор „Чешће су били у праву они који сумњају него они који верују. Међутим, они који су веровали, урадили су неупоредиво више од оних који су сумњали” па тако и ми ВЕРОВАЛИ СМО ДА СМО ИЗАБРАЛИ ПРАВИ ПУТ, ДА СВЕ У КЛУБУ БУДЕ КАО “НЕКАДА” ДА СЕ ОБЕЋАНО И ИСУПУНИ. У нас није сумњала наша верна публика која нас је храбрила својим присуством и навијањем. ВЕЛИКО ИМ ХВАЛА!

Шта су Вам визије и стратешки планови после уласка у Супер лигу?

– Наравно да смо у међувремену радили пуно на себи, организацији клуба, инфраструктури и стратешком опредељењу у провој години остати у лиги, у другој години направити млад играчки тим са квалитетним стручњацима, ојачати клуб људима и бити пласиран у горњем делу табеле Плеј аута, а то је од 9 до 12 места, а у сезони 2018.-2019. бити међу првих 8 клубова у Супер лиги Србије.

Амбициозно, нема шта…

– За неке можда и преамбициозно а за нас са пуно рада, труда и остварљиво. Време је најбоље решето (сито)

Да ли сте задовољни са кадровима који су били у протеклом периоду у клубу?

– Кадрови, то је основа свих наших планова. Квалитетни људи на правом месту. И овом приликом желим да се захвалим свим играчима који су играли за клуб, свим тренерима који су их тренирали од Вјештице, Триве Илића, Спасоја Јелачића, Зорана Говедарице, Милана МИтровица, Стевана Кнежевића, Драгана Ивановића, Дејана Челара, а на крају и шлаг на торту Звездана Милошевића врхунског тренера а и човека који је донео пуно енергије, знања и принципа у наш клуб. Ту су наравно и сви људи запослени у клубу од директора Тешића, техничког директора Вјештице Лазара, Зорана Тоље Карпова, Ксеније Родић, Марије Сабо, Митровић Пајка, Владимира Григоријевића Григе, Ристића… али и свих чланова Управе и Скупштине клуба, председника Мрђан Владимира, Марка Нештицког, Зорана Гашића, Јелене Мрдјан, Војислава Зубца, Ђоке Живкова, Бранислава Шушнице, Меше Чековића, Радета Јелића, Стојана Малеша, Милана Томановића… а ја се извињавам ако сам случајно неког некога пропустио. Надам се да ћемо већ од лета моћи да имамо у клубу и финансијске приходе од продаје играча што ће клубу дати додатну сигурност и тако постати стабилан суперлигаш који ће моћи да се у великом делу самофинансира али и са довођењем Косте Бједова за директора свих млађих селекција објединимо рад мушке и женске секције и направимо Академију фудбала која ће играти најзначајнију улогу у овом делу Србије. Нису нам најбитнији резултати у млађим селекцијама већ прављење играча, одговорно друштвено понашање и давање једнаке шансе свима по квалитету који показују.

Инфраструктура стадиона се значајно променила

– Свакако. Уз подршку локалне самуправе и њеног председника Бранислава Шушнице, обезбеђена су средства за изградњу рефлектора на стадиону и прилазних путева, а од ФСС сијалице за рефлекторе. Локлана самуправа, ФСС и Бачка су заједнички успели да обезбеде и постављање терена са вештачком травом. Управа клуба уз подршку спонзора, донатора и људи добре воље је у последње четири године из корена променила много од уређења свлачионица, просторија, рестриктивног простора, ВИП сале и Вип ложе, новинарске ложе, санитарних чворова, терена, семафора. Уговорено је постављање система за аутоматско заливање терена и обезбеђене паре (донација од ФСС и солидарности УЕФЕ)

Шта је реално очекивати на пролеће?

– Моја очекивања су да освојимо што више бодова кроз квалитетну игру и да заузмемо на крају редовног дела првенства 12. место, а самим тим и одличну позицију за Плеј аут доигравање у седам наредних утакмица, али и да урадимо афирмацију младих играча за које ће бити заинтересовани не само домаћи, већ и страни клубови. Хвала свим спонзорима и донаторима, а на пролеће очекујем да још више њих препозна ово што клуб ради и узму активно учешце како у раду клуба тако и у финансирању.

Да ли су по Вама навијачи Бачке задовољни?

– Суштински сви који долазе на спортске приредбе се по мени могу поделити на три групе. ПУБЛИКА- они који воле фудбал и долазе на њега из забаве, НАВИАЈЧИ – они који воле свој клуб и за њега навијају јер су локал патриоте и ХУЛИГАНИ – они који кваре све на трибинама, а још при томе ометају и недозвољавају публици и навијачима да уживају. Наши навијаши су препознатљиви по неколико ствари. Прва је што много воле фудбал и Бачку и на свакој утакмици дају пуну подршку свом вољеном клубу. Друга значајна ствар је што „знају да гледају утакмицу“ и праведно процењују квалитет свих учесника утакмице и на крају све то заслужено награде аплазузима, навијањем или звиждуцима и погрдним речима. Посебно ме радује што су трибине Бачке „сигурне“ јер су на њима бар 30% деца и жене (за њих је улаз бесплатан). Ово је за сада јединствен случај у Србији да неко у том броју има такву популацију на утакмицама, а иначе по званичној статистици после Звезде, Партизана и Мачве, Бачка је четврти најгледанији клубу у Србији. ФАСЦИНАНТНО ЗАР НЕ??? Мислим да су углавном задовољни и да ми можемо да играмо још боље што ће пролеће и показати.

Шта кажете на наш репрезентативни фудбал, тј пласман наше Репрезентације на Светско првенство у Русији, на Европско пролеће наша два највећа клуба?

– Пресрећан сам због успеха Репрезентације као и пласманом Црвене Звезде и Партизана у Европи, јер то у значајној мери подиже квалитет нашег домаћег фудбала.

Како Ви коментаришете суђење у Супер лиги?

– Бачка је имала одлично суђење, не „по бабу ни по стричевима“ сем у једној утакмици, али смо је прежалили и заборавили.

Какав је Ваш однос са ФСС и са њеним председником Славишом Кокезом? Знамо да сте имали одличан однос са Томиславом Караџићем.

– Имамо феноменалан однос са великим поштовањем и уважавањем у истој мери као и са Караџићем. Од нас ће увек имати фер однос и подршку и само злобни и сујетни људи траже „длаку у јајету“ после оваквих успеха свих наших репрезентативних селекција.

Једно популарно питање. Нисте играли „склањалице“ са нашим највећим клубовима?! Прошле године Бачка је узела бод Партизану, ове Црвеној Звезди, а коме Бачка узме бод тај постане првак државе 🙂

– ахахаха… Не играмо, како Ви кажете „склањалице“. Ко је бољи и ко заслужи на терену нека и победи. Фудбал је само витешка игра у којој треба сви да уживамо а не да се склањамо једни другима. Записано је још давно како је ДАВИД ПОБЕДИО ГОЛИЈАТА и свима нама условно „малим“ отворио очи и пут…

Шта на крају интервјуа рећи?

– Хвала свима. Историја не почиње од нас већ су пре нас многи људи уложили себе, време, знање и новац да би се дошло до овога. Све је то од 1945. године па на овамо урађено јер се овде воли фудбал, најбитнија споредна ствар на овом свету и стога желим да се захвалим свима. Да није било њих ни ми не би могли ништа да урадимо и поред наше воље и знања, искористили смо прилику као трећи део пута којим идемо. У некадашњој СФРЈ Бачка је била препознатљива по БАЧКОЈ И ЧАРДИ НА ДУНАВУ. Ми се само трудимо да тако и остане, а наравно да задржимо пријатељске и партнерске односе са свим клубовима како у нашој Општини тако и у целој Србији. Са свим савезима од нашег опстинског у Бачкој Паланци па до ФСС и да се према свима односимо са респектом као што се и они односе према нама, а оно што ја лично желим и на чему радим је да клуб врло брзо не буде завистан од појединаца већ да изгради систем самоодрживости и самофинансирања.

Ми на крају ове године треба да уживамо у Ноговгодишњим и Божићним празницима и да нам престојећа година донесе здравља, среће, љубави и успеха као резултат рада и поверења које градимо као најважнију основу за будућност уз крилатицу „И када је тешко и када се слави, увек уз барјак плави“

Updated: 29. децембра 2017. — 19:30
Copyright © 2015 - 2017 ОФК Бачка званични портал. Сва права задржана. Powered by MSD Media