ЛЕГЕНДЕ: Славко Малетин ВАВА

Славко Малетин Вава – Бачкопаланачка фудбалска легенда своју фудбалску каријеру почео је са 15 година.

Славко Малетин (Лево)

Славко Малетин (Лево)

У лето 1942. године дебитовао је за подмладак ФК „Бачка“ која је тада била регистрована под ОУП Бачка Паланка, али се нигде није такмичила.

У јесен исте године Славко наступа у првом тиму Бачке у утакмици са тадашњом „Левентом“ из Деспотова у победи Бачке од 8:1 што је за „Ваву“ посебан доживљај.

Године 1943. Малетин је повремено бранио за прву екипу Бачке, а половином 1944. године Бачка се расформирала.

Бачка је требало да зове „ОМЛАДИНАЦ“, али Мађарске власти то нису дозволиле и притом су тражиле да се име клуба преиначи у ФК „ИФЈУШАК“ где се Славко и другари нису сложили са тим предлогом па је остало име Бачка.

– Те 1944. године рат је већ био у пуном јеку па је и Бачку задесила иста судбина као и све клубове у нашој држави. Отишли смо сви у Партизане. – говорио је Славко Малетин „ВАВА“

Завршетком рата Бачка је званично основана 24. марта 1945. године као ФК „Јединство“, а прву званичну утакмицу је одиграла у мају исте године у Бачкој Паланци са екипом „Словачки“ из Бачког Петровца.

Славко Малетин на голу Бачке

Клуб из Бачке Паланке је у међувремену променио име у ФК „Торпедо“ а Славко Малетин је морао на дослужење војног рока. Са ослужења војног рока Вава се вратио у септембру 1948. године када Бачка и званично добија име које и данас носи.

Вава се по повратку из војске опет враћа у прву екипу. Клуб је тада већ имао првенствене утакмице.

Тада су учествовали у квалификацијама за улазак у трећу зону у лето 1957. године против Срема из Сремске Митровице (2-2), што је била и последња званична утакмица у каријери Славка Малетина Ваве. За 11 година бављења фудбалом, Славко је био један од најбољих играча Бачкопаланачког клуба и носилац капитенске траке. Његови учитељи били су Илија Рајковић и Гојко Џепина од којих је много научио.

И после играчке каријере наставио је дружење са лоптом јер је Славко отошао у фудбалске судије где је постизао изваредне резултате као перспективан делиоц правде на „зеленом тепиху“. Од јесени те 1957. до 1962. трајала је судијска каријера Славка Малетина Ваве. Славко је догурао до републичког судије где је судио многе значајне утакмице.

Славко Малетин лево

1962. године Вава постаје референт у ФК Бачка где је у међувремену чика Славко постао и заменик директора Дунавревоза, а од 1965. до 1982. и генерални директор овог Бачкопаланачког превозника.

1983. године Славко Малетин одлази у пензију, али је остао технички референт у ФК Бачка где је клуб под његовим вођством бележио одличне резултате и успехе, јер Бачка Паланка је тада имала стабилног друголигаша.

1987. године Славко је биран за председника судијског одбора МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА, да би 1996. године био изабран за првог човека Бачке. Ту функцију је обављао до марта 1998. године да би од тог момента Вава био постављен за почасног председника ФК БАЧКА.

Из свега овога наведеног може се закључити да је Славко Малетин Вава био истински заљубљеник у фудбал, голмански позив, веран својој Бачкој која је у његову част свом стадиону дала име по својој легенди, човеку кога су сви волели и према њему исказивали огромно поштовање где год да се појавио и на којој функцији био. Зато стадион Бачке с правом носи име по човеку који је много учинио и допринео да Бачка данас и даље постоји и на томе смо му вечно захвални.

Славко Малетин Вава – Хвала!!!

Updated: 12. децембра 2017. — 06:41
Copyright © 2015 - 2017 ОФК Бачка званични портал. Сва права задржана. Powered by MSD Media