ЛЕГЕНДЕ: Петар Рајшп

Овог прохладног новембарског јутра покуцали смо на врата једној од легенди нашег клуба који је са својим саиграчима још давне 1960. године први пут Бачку као клуб одвео у савезни ранг такмичења, тадашњу Другу лигу СФРЈ.

Чика Пера Рајшп нас је позвао у свој топли дом, угостио нас како то правим домаћинима и доликује и после две три реченице чика Пере увидели смо да овај осамдесетогодишњак и даље воли Бачку, прати дешавања у клубу, али да не иде на стадион.

Петар Рајшп

– Почео сам у Бачкој 1953. год као тринаестогодишњак код тренера Џепине Гојка који је окупио нас 13-14 голобрадих дечака који смо тренирали фудбал јер смо га волели. – говори на почетку разговора жива легенда Бачке Петар Рајшп.

– На сваку утакмицу коју смо играли ишли смо с песмом „Ми спортисти, Паланчани“… (уједно, ова песма је данас и званична химна БАЧКЕ).

– Живели смо у идеализму, свако од нас је ишао у школу али смо једва чекали нови тренинг, нову утакмицу да се дружимо и да тренирамо. Тада се фудбал играо из љубави, Бачка се највише волела. – објашњава Рајшп са сетом у очима.

– Било је ту много јаких генерација и пре наше, али могу да кажем да ми је била изузетна част и задовољство што сам играо у тиму са једним Нешићем, Реметом, Мишковим, Марковићем, Семизом и осталима, чија је генерација у сезони 1959/60. први пут у историји Бачка постала друголигаш.

Марковић,Нешић,Дамјанов,Ремете,Семиз,Рајшп,Пешић,Морача,Мишков,Плачко,Долезар,

У квалификацијама са друголигашко друштво, чика Пера и другови прво су елиминисали Јединство из Бечеја у два сусрета, да би у финалу била побеђена екипа Динама из Панчева. а у оба меча било је 3-1 за „Плаве“.

– Истина је да је та моја генерација одмах наредне сезоне испала из друге лиге старе „Југе“ јер је тада било много богатијих и имућнијих клубова него што је то била Бачка, те са малим фондом играча свега 13-14 није се могло боље.

– У сезони 1961/62. већ се почело са куповином играча, те се моја генерација почела осипати, али се није губила та воља за фудбалом и љубав према Бачкој.

Поносан је чика Пера на своју генерацију, али хвали и друге генерације попут генерације 1987/88. када је Бачка опет ушла у Другу лигу где су Рнић, Вјештица, Ћућуз, Чековић, Тешић и остали писали неку нову историју Бачке.

Сада чика Пера проводи дане у свом топлом дому, а највећу снагу за живот му дају унучићи. Воли да оде до Дунава, да иде на пецање. Оде бициклом понекад са колегама и до Храстове шуме ка шпицу „Тикваре“.
Бачку уживо не прати, ма да му је драго што је Бачка у Супер лиги, али наглашава да бих више волео да се врати прошло време када се фудбал играо из љубави и са већом страшћу него што се сад игра.

Завршавајући овај разговор, чика Пера Рајшп нам је рекао да Бачка мора да се воли, алудирајући на то да и даље воли „Плаве“ и да с пажњом прати игре неких нових играча који сада „шпартају“ Вавом.

Updated: 30. новембра 2017. — 16:47
Copyright © 2015 - 2017 ОФК Бачка званични портал. Сва права задржана. Powered by MSD Media